Lody pistacjowo - bananowe

Przepis bezglutenowy, wegański.

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • 140 g pistacji,
  • 3 banany (330 g),
  • szczypta mielonej wanilii.

Przygotowanie

Banany obrać, pokroić w plastry, rozłożyć w płaskim pojemniku i mrozić przez noc. Mleko kokosowe umieścić na noc w lodówce.

Pistacje zmielić na mąkę.

Do pistacji dodać mleko kokosowe i wanilię. Połączyć w blenderze.

Dodać banany. Blendować przez krótką chwilę tak, aby składniki się połączyły.

Masę lodową umieścić w zamrażalniku. Po godzinie wymieszać. Po kolejnej godzinie zamieszać masę jeszcze raz.

Lody można jeść od razu po przygotowaniu lub (jeśli oczekujemy wyższego stopnia zamrożenia) 2-3 godziny po przygotowaniu. Lody należy przemieszać co godzinę.

Podawać posypane skruszonymi pistacjami. Opcjonalnie można posypać wiórkami kokosowymi, polać syropem klonowym lub czekoladową polewą.

   lody pistacjowe

 

lody pistacjowe               Lody pistacjowe

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl