Brownie z pistacjami i batatem

Przepis bezglutenowy, wegański.

Składniki:

  • 2 bataty (570 g, po obraniu ok. 460 g),
  • 140 g pistacji,
  • 160 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 1 banan (125 g),
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii,
  • 75 g świeżych daktyli,
  • 8 łyżek melasy z karobu (160 g), moża użyć także melasę trzcinową lub melasę z bura,
  • 3 łyżki kakao min. 10%.

Przygotowanie:

Bataty obrać, pokroić na kawałki i gotować na parze przez 15 minut. Ostudzić.

Pistacje i kaszę gryczaną niepaloną zmielić na mąkę (zalecamy zmielić je razem).

Zblendować banana, wanilię, daktyle (bez pestek), melasę z karobu i kakao na gładką masę.

Kiedy powstała masa będzie gładka (bez grudek), zmiksować ją bardzo dokładnie z mąką z kaszy gryczanej i pistacji.

Umieścić masę w niskiej foremce (np. o wymiarach 25 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Przed wyjęciem z foremki i krojeniem ciasto powinno być zupełnie ostudzone.

 

brownie pistacjowe            brownie z pistacjami i batatem

 

brownie z pistacjami i batatem

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl