Mleko pistacjowe
Przepis bezglutenowy, wegański
Składniki:
- 1 szklanka pistacji,
- 4 szklanki wody filtrowanej oraz woda do namoczenia pistacji,
- szczypta wanilii,
- 1 łyżka syropu klonowego (lub więcej - wedle uznania, zamiennie można użyć miodu lub suropu z agawy).
Przygotowanie:
Pistacje moczyć przez kilka godzin. Odlać wodę i dokładnie je przepłukać.
Miksować z wodą, wanilią i syropem klonowym na wysokich obrotach urządzenia wysokoobrotowego przez kilka minut.
Kiedy powstałe mleko będzie gładkie (bez grudek), przelać je przez gazę lub sitko z bardzo drobnymi oczkami. Można wykorzystać również kupny woreczek do produkcji mlek roślinnych. Ważne, aby maksymalnie wycisnąć pulpę.
Pozostałą pulpę można wysuszyć i użyć do wypieków.
Mleko przechowywać w lodówce. Przed użyciem każdorazowo mieszać.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.