Mleko pistacjowe            Mleko pistacjowe

Mleko pistacjowe

Przepis bezglutenowy, wegański

Składniki:

  • 1 szklanka pistacji,
  • 4 szklanki wody filtrowanej oraz woda do namoczenia pistacji,
  • szczypta wanilii,
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub więcej - wedle uznania, zamiennie można użyć miodu lub suropu z agawy).

Przygotowanie:

Pistacje moczyć przez kilka godzin. Odlać wodę i dokładnie je przepłukać.

Miksować z wodą, wanilią i syropem klonowym na wysokich obrotach urządzenia wysokoobrotowego przez kilka minut.

Kiedy powstałe mleko będzie gładkie (bez grudek), przelać je przez gazę lub sitko z bardzo drobnymi oczkami. Można wykorzystać również kupny woreczek do produkcji mlek roślinnych. Ważne, aby maksymalnie wycisnąć pulpę.

Pozostałą pulpę można wysuszyć i użyć do wypieków.

Mleko przechowywać w lodówce. Przed użyciem każdorazowo mieszać.

 

Mleko pistacjowe

 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl