Hummus pistacjowy

Przepis bezglutenowy, wegański

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki),
  • 90 g pistacji,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100-110 g wody.

Przygotowanie:

Pistacje moczyć przez kilka godzin. Odsączyć i dokładnie przepłukać.

W przypadku ciecierzycy z puszki: przepłukać ją dokładnie pod bieżącą wodą.

Zblendować pistacje razem z sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą i wodą.

Dodać ciecierzycę i blendować na gładki hummus. Doprawić solą i pieprzem.

 

Hummus pistacjowy

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl