Lody pistacjowo - bananowe
Przepis bezglutenowy, wegański.
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
- 140 g pistacji,
- 3 banany (330 g),
- szczypta mielonej wanilii.
Przygotowanie:
Banany obrać, pokroić w plastry, rozłożyć w płaskim pojemniku i mrozić przez noc. Mleko kokosowe umieścić na noc w lodówce.
Pistacje zmielić na mąkę.
Do pistacji dodać mleko kokosowe i wanilię. Połączyć w blenderze.
Dodać banany. Blendować przez krótką chwilę tak, aby składniki się połączyły.
Masę lodową umieścić w zamrażalniku. Po godzinie wymieszać. Po kolejnej godzinie zamieszać masę jeszcze raz.
Lody można jeść od razu po przygotowaniu lub (jeśli oczekujemy wyższego stopnia zamrożenia) 2-3 godziny po przygotowaniu. Lody należy przemieszać co godzinę.
Podawać posypane skruszonymi pistacjami. Opcjonalnie można posypać wiórkami kokosowymi, polać syropem klonowym lub czekoladową polewą.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.