Jak powstaje pasta pistacjowa?
 
Na wstępie chcemy zaznaczyć, iż od 2017 roku zajmujemy się wyłącznie produkcją pasty pistacjowej. Naszym absolutnym priorytetem jest utrzymanie jej stałej, wysokiej jakości. Każdy element naszego autorskiego procesu technologicznego jest temu podporządkowany.

Orzechy pistacjowe importujemy z USA. Nieprzypadkowo pochodzą z tego kraju. Podczas licznych testów sprawdzaliśmy również tańsze pistacje z Iranu oraz z Turcji. Zdecydowaliśmy się na orzechy z USA ze względu na zielony, pożądany kolor i naturalny, lekko słodkawy smak oraz pozytywne opinie pierwszych Klientów. Od 2018 roku naszym dostawcą jest jedna i ta sama farma w Kalifornii. Używane przez nas pistacje mają zawsze jakość premium, tj. są duże, całe (nie połówki lub mniejsze kawałki), zielone i świeże. Pistacje przypływają do Europy surowe i są już pozbawione twardych łupin.
 


Pierwszym etapem produkcji jest prażenie, które odbywa się w naszej firmie w Krakowie. Prażenie pistacji wpływa bezpośrednio na smak, kolor oraz konsystencję pasty. Istotną rolę odgrywa tu czas prażenia, ale również temperatura pieca w czasie umieszczenia w nim orzechów oraz ich wyjęcia. Następnie chłodzimy gorące pistacje do określonej temperatury i zaczynamy ich mielenie.
 
W tym wieloetapowym i czasochłonnym procesie pistacje zamieniają się w gęstą, zieloną pastę tak cenioną przez naszych Klientów. Nasza pasta zawiera w 100% pistacje. Nie dodajemy do niej soli, oleju, masła, barwników, cukru (oraz popularnych obecnie na rynku jego alternatyw), środków konserwujących itp. 
 
 
 
Pasta pistacjowa
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl