Brownie z pistacjami i batatem
Przepis bezglutenowy, wegański
Składniki:
- 2 bataty (570 g, po obraniu ok. 460 g),
- 140 g pistacji,
- 160 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 1 banan (125 g),
- 1/4 łyżeczki mielonej wanilii,
- 75 g świeżych daktyli,
- 8 łyżek melasy z karobu (160 g), moża użyć także melasę trzcinową lub melasę z bura,
- 3 łyżki kakao min. 10%.
Przygotowanie:
Bataty obrać, pokroić na kawałki i gotować na parze przez 15 minut. Ostudzić.
Pistacje i kaszę gryczaną niepaloną zmielić na mąkę (zalecamy zmielić je razem).
Zblendować banana, wanilię, daktyle (bez pestek), melasę z karobu i kakao na gładką masę.
Kiedy powstała masa będzie gładka (bez grudek), zmiksować ją bardzo dokładnie z mąką z kaszy gryczanej i pistacji.
Umieścić masę w niskiej foremce (np. o wymiarach 25 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Przed wyjęciem z foremki i krojeniem ciasto powinno być zupełnie ostudzone.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.